Home
            
             Sitemap
     
     Webshop
        
Contact


Wie zijn wij ?
Webshop
Wat is incontinentie ?
Vragen / suggesties


Informatie over incontinentie en bedplassen                                       Urine incontinentie bij vrouwen
 

      Wat is incontinentie ?

 

Wat is incontinentie?
Incontinentie is het ongewild verlies van urine en/of ontlasting. De meeste mensen met incontinentie hebben last van urine-incontinentie. De hoeveelheid urineverlies kan bij iedereen verschillen: een druppeltje, een scheut, een straal of zelfs een hele plas. Het komt op alle leeftijden voor, hoewel meer ouderen dan jongeren er last van hebben. Er zijn verschillende vormen van urine-incontinentie. We behandelen nu alleen stress- urine-incontinentie bij volwassenen, dat wil zeggen: ongewild urineverlies bij plotselinge drukverhoging in de buik, zoals bij opstaan, bukken, tillen, hoesten, lachen of sporten. Deze vorm van incontinentie komt voornamelijk voor bij vrouwen. Ook mannen kunnen er last van krijgen, maar dan meestal pas op hogere leeftijd en/of na een prostaatprobleem. Een andere vorm is bijvoorbeeld drang (urge) urine-incontinentie, ofwel ongewild urineverlies in samenhang met plotselinge, zeer sterke niet te onderdrukken plasdrang. 
 

                             

[Terug naar boven]

Welke types incontinentie zijn er ?

Er zijn drie vormen van incontinentie: druppelincontinentie, inspanningscontinentie en mengincontinentie. Daarnaast kan je last hebben van een overactieve blaas.

Druppelincontinentie
Vooral veel mannen hebben last van deze vorm van incontinentie. De oorzaak hiervan is meestal een vergrote prostaat. De plasbuis kan dan zo worden afgekneld, dat de urine zich in de blaas ophoopt dat het alleen nog druppelsgewijs naar buiten kan komen. Een operatie is in dit geval een mogelijke oplossing. Als druppelincontinentie het gevolg is van de slechte werking van de bekkenbodemspieren kunnen oefeningen helpen. Vrouwen waarbij een vergroting van de eierstokken of de baarmoeder optreedt of die een zeer sterke blaasverzakking hebben kunnen ook last van druppelincontinentie krijgen. Maar de meest eenvoudige oorzaak van incontinentie is dat de sluitspier niet goed werkt, waardoor die steeds een beetje open blijft staan.

Inspanningsincontinentie
Inspanningsincontinentie komt vaak voor bij vrouwen die kinderen hebben gebaard. De sluit- of bekkenbodemspieren werken dan niet meer voldoende. Het treedt op bij een plotselinge toename van de druk in de onderbuik die zich voordoen als iemand moet hoesten, niezen, lachen e.d. Maar ook bevallingen, hormonale veranderingen in de overgang en enkele gynaecologische operaties kunnen oorzaken zijn.

Mengincontinentie
Deze vorm van incontinentie kent een combinatie van kenmerken van zowel aandrang-incontinentie en stressincontinentie. Deze problemen komen vaak in combinatie voor, maar moeten elk afzonderlijk worden behandelt.

Overactieve blaas
Een overactieve blaas is te herkennen aan:

  • aandrang om niet te plassen, terwijl de blaas nog niet vol is;
  • een zeer sterke aandrang dat de plas (bijna) niet meer op te houden is;
  • vaak plassen (ook ‘s nachts);
  • urineverlies met sterk gevoel van aandrang.

De overactieve blaas heeft een gecombineerde oorzaak; de controle over de blaas is namelijk ook vaak verstoord. De aandrang in de blaas roept een soort reflex op waarbij de blaas zich soms leegt buiten de eigen wil om. Een overactieve blaas staat in nauw verband met de verstoorde controle. Zij versterken elkaar, waardoor het probleem eigenlijk alleen maar groter wordt.

De oorzaken van een overactieve blaas zijn onbekend. hoe een overactieve blaas ontstaat is voor een groot deel onbekend. Bij sommige mensen is er sprake van een beschadiging van de zenuwen. Een overactivie blaas wordt vaak gezien bij neurlogische aandoeningen zoals Multiple Sclerose en Parkinson. Het achterhalen van de oorzaak van een overactieve blaas is soms zo moeilijk omdat de aansturing van de blaas nogal ingewikkeld in elkaar zit. De samentrekkingen van de blaas worden geregeld vanuit de hersenen die de prikkelingen naar de blaas sturen waardoor deze samentrekt dan wel ontspant.


[Terug naar boven]
 

Oefentherapie is een belangrijke manier om met name inspanningsincontinentie tegen te gaan. Bekkenbodemspieren kunnen krachtiger worden gemaakt, zodat ze een betere afsluiting van de blaas vormen.
  • Verbeteren van de kracht:
    ga op de rug liggen met de knieën opgetrokken. Span de bekkenbodemspieren aan door de anus en de plasbuis op te trekken. Als u dit voelt, herhaal dit rustig 8 - 10 x. Let op: aanspannen tijdens de uitademing en de buik- en bilspieren niet mee laten doen.
  • Verbeteren van de uithouding:
    span weer de bekkenbodemspieren aan en probeer ze nu een aantal tellen aangespannen te houden terwijl u rustig doorademt. Probeer tot de 8 -10 tellen te komen.
  • Liftoefening:
    span de bekkenbodem aan alsof een lift die van de begane grond naar de derde etage gaat. Probeer op elk niveau even vast te houden. Laat ook los in een aantal niveau`s.
  • Knipoogoefening:
    Span de bekkenbodem kort aan en laat ze direkt weer los. Herhaal dit snel een aantal keren achter elkaar.

Dit zijn een aantal basisoefeningen. Ga ze ook proberen in andere houdingen, zoals buiklig, zijlig, kruiphouding, zit en stand. Herhaal zo vaak mogelijk op de dag. Later ook tijdens lopen en krachtzetten. Wanneer deze oefeningen niet lukken en de klachten blijven aanhouden is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts die kan doorverwijzen naar een gespecialiseerde fysiotherapeut bij u in de buurt. U kunt beter oefenen onder deskundige begeleiding, omdat de fysiotherapeut samen met u bepaalt welke oefeningen in uw situatie het meest geschikt zijn.

[Terug naar boven]

Tips: 
  • Het klinkt niet logisch, maar het is verstandig om bij incontinentie voldoende te drinken. Anders bestaat het gevaar dat de urine productie zakt. Infecties kunnen dan de kop op steken.
  • Houd wel rekening met tijdstippen waarop u drinkt. Drink bijvoorbeeld niet te veel vlak voor het slapen gaan of als u lang moet blijven zitten.
  • Oefeningen kunnen het ophouden van de urine verbeteren.

Praat erover
Een overactieve blaas en andere vormen van incontinentie kunnen een mens behoorlijk in zijn bewegingen belemmeren. Maar er zijn oplossingen mogelijk. Het is niet juist te denken dat er ‘toch niets aan te doen is’. Het is ook niet juist om te denken dat het onvermijdelijk bij het ouder worden hoort. Denkt u dat uw klachten te maken hebben met een overactieve blaas? Praat er dan over met uw huisarts. Hij kent de methoden om u te helpen.

 

[Terug naar boven]

 

  

dot
Klik hier voor onze webshop
Safehips   --   Plastic broeken   --   Bedbescherming   --   Hansops en plukpak   --   incontinentie-zwemkleding

                     Verpleegdekens   --   Body's   --   Anti-scheurpakken   --   Plukpak en Smeerpak
Copyright 2018 Maree Medical All rights reserved.

Sitemap          *      Algemene Voorwaarden       *      Privacy-statement       *      Bedrijfsgegevens